50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey | Latest Survey 2019 - Manassehs Children
8518
single,single-post,postid-8518,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-5.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey | Latest Survey 2019

02 Jun 50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey | Latest Survey 2019

Shakeel Anwar

Budget is absolutely absolutely nothing however a declaration of expenditure and income. In accordance with Article 112 for the Constitution, “the Union Government lays a statement of its calculated receipts and spending for that from April 1 to March 31, before both the Houses of Parliament” year.

The word spending plan hails from the old French term “Bougette” this means bag. It really is a quantified economic plan for current, past and future revenue and spending associated with the Central Government.

50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey

1. Which associated with the statement that is following proper about Budget?

I. It is a declaration of budget for the future period, aiming proposed expenditure and method of funding it.

II. Article 111 associated with Constitution calls for the us government presenting to Parliament a declaration of believed receipts and spending in respect of each economic 12 months.

Choose correct one:

D. Neither I nor II

Ans: A

2. Which regarding the following is related towards the procedure Green’ objective?

A. Manufacturing of tomato, onion and potatoes

B. Manufacturing of tomato, chili and potatoes

C. Creation of pulses, onion and potatoes

D. Manufacturing of tomato, pulses and rice

Ans: A

3. Which associated with the following policy (Yojna) bring 5 lakh acres under natural agriculture?

A. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

B. Pramaparagat Krishi Vikas Yojna

C. Pradhan Mantri Krishi Sichai Yojna

D. PM Fasal Bima Yojna

Ans: B

4. Which Bill had been proposed become moving to resolve dilemmas in infrastructure agreements, PPP and Public Utilities?

A. Ability Development Programme

B. Organizations Amendment Bill

C. Public Utility Resolution of Disputes Bill

D. Goods & Services Tax

Ans: C

5. Provider Tax become exempted on basic insurance coverage schemes under which scheme:

A. Businesses Amendment Bill

B. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

D. NIRMAYA Scheme

Ans: D

6. Consider the following statement (s) is/are related to your yearly financial record (Budget)

We. The yearly statement of finance is divided in to three parts, consolidated fund, contingency investment and account that is public.

II. All profits raised by the us government, cash lent and receipts from loans written by the federal government flow in to the consolidated fund of Asia.

III. Article 112 associated with Constitution calls for the federal government presenting to Parliament a declaration of estimated receipts and spending in respect each and every economic 12 months.

Choose the statement that is corrects):

Ans: D

7. Which associated with after Yojna offered nominal premium and greatest ever payment in case there is crop loss?

A. PM Fasal Bima Yojna

B. PM Krishi Sinchai Yojna

C. Shyama Prasad Mukherji Rurban Mission

D. Pramaparagat Krishi Vikas Yojna

Ans: A

8. Consider the statement that is followings) is/are related towards the MUDRA Yojna.

We. It was at first created as being a wholly owned subsidiary of Small Industries Development bank of Asia (SIDBI) with 100% capital being added by it.

II. In accordance with this joyna, loan is granted through Mudra bank card by having a pre-assigned borrowing limit in addition to payment tenure is really as high as 7 years.

Code:

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: C

9. Which associated with after scheme is associated with the advance finance nashville tn administration and transformation of cattle dung and solid in farms to Compost, fertilizer, bio-gas and bio-CNG?

A. Galvanizing Organic Bio-Agro Resources Dhan

B. Swachchh Bharat Abhiyan

C. Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Beema Yojna

D. Prime Minister Krishi Sinchai Yojna

Ans: A

10. Consider the statement that is followings):

We. Budget is the method of planning company quotes

II. Budgetary control could be the methods to achieve performance on such basis as spending plan

Which regarding the following statements is/are proper about spending plan, cost management & budgetary control?

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: B

11. Consider the next statement (s) is/are true about spending plan, budgeting & budgetary control.

We. Budgetary control is a wider concept whereas Budget and cost management are narrower ideas

II. Budget is the method of planning business quotes.

Which associated with the statements that are following proper?

C. Both We and II

D. Neither I nor II

Ans: A

12. In line with the 2018-19 spending plan message of Arun Jaitley, Asia has reached 3rd ranking based on just what?

A. Purchasing Energy Parity (PPP)

B. Gross product that is domesticGDP)

C. Agricultural Prodution

D. Foreign Direct Investment (FDI)

Ans: A

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.